Mazowieckie Centrum Hodowli
i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o.
PL EN

"Buhaje ras mięsnych wykorzystywanych do krzyżowania towarowego" - publikacja w czasopiśmie "Hodowca Bydła" 1/2019

Krzyżowanie towarowe, które pojawia się w tytule niniejszej publikacji jest prostym zabiegiem hodowlanym pozwalającym bardzo szybko i efektywnie zwiększyć ilość i poprawić jakość produkowanego surowca, w tym przypadku mięsa. Generalnie w polskich warunkach produkcyjnych metoda ta polega na kryciu krów ras mlecznych nasieniem buhajów ras mięsnych, oczywiście można również korzystać z niej z powodzeniem w przypadku zwierząt o typowo mięsnym kierunku użytkowania. Początki krzyżowania towarowego sięgają okresu drugiej wojny światowej, a za jego kolebkę uważa się Wielką Brytanię.

Kliknij, aby pobrać cały artykuł w pliku PDF:

"Buhaje ras mięsnych wykorzystywanych do krzyżowania towarowego" - publikacja w czasopiśmie "Hodowca Bydła" 1/2019 - autor: Kamil Siatka, Marta Banasiak MCHIRZ Sp. z o.o.